Monimuotoisuuden huomioiminen metsänkäsittelyssä

Metsänkäsittelyssä on nykyisten ohjeistusten mukaisesti erittäin tärkeää huomioida monimuotoisuus. Monimuotoisuus on mahdollista huomioida myös kannattavan metsänkäsittelyn yhteydessä, ja monimuotoisuuden huomioiminen ei kaikissa tapauksissa tuota merkittäviä taloudellisia menetyksiä metsänomistajalle. Monimuotoisuus huomioidaan metsänkäsittelyn nykyohjeistuksissa yksityis- ja valtionmailla. Muun muassa hyvän metsänhoidon suositukset sisältävät ohjeistusta monimuotoisuuden huomioimiseen metsänkäsittelyssä.

Monikäyttömetsät valtion maalla

Valtion mailla monimuotoisuutta voidaan tarkastella laajojen pinta-alojen ansiosta myös maisematasolla. Maisematason tarkastelu tarkoittaa, että monimuotoisuutta voidaan edistää myös laajemmasta näkökulmasta. Valtion mailla tehdään Luonnonvara- ja Alue-ekologisia suunnitelmia, joiden avulla pystytään suunnittelemaan ekologinen verkosto. Ekologinen verkosto mahdollistaa lajiston kulkeutumisen ekologisia käytäviä pitkin ja ydinalueilla lajistolle optimaaliset elinolosuhteet lajiston elinvoimaisuuden varmistamiseksi. Valtion maiden metsätaloudessa toteutetaan luonnonhoitoa metsätaloudellisten toimenpiteiden yhteydessä ja lisäksi tehdään aktiivisia luonnonhoitotoimenpiteitä kuten esimerkiksi ennallistamista.

Monimuotoisuus ja metsänkäsittely

Metsänkäsittelyssä monimuotoisuuskohteiden välittömään läheisyyteen on jätettävä riittävä suojavyöhyke ja puustoisuus siten, että kohteen varjoisuus-/valoisuusominaisuudet eivät häiriinny. Varjoisuus ja valoisuusominaisuudet vaikuttavat kasvillisuuden elinolosuhteisiin ja puuston poistaminen voi aiheuttaa varjoisissa olosuhteissa viihtyvät kasvilajit kohteesta. Monimuotoisuutta edistetään nykyaikaisessa metsänkäsittelyssä myös normaaleissa talousmetsissä. Monimuotoisuutta edistäviin toimenpiteisiin lukeutuu esimerkiksi sekapuustoisuuden suosiminen ja säästöpuuryhmien sekä riistatiheiköiden jättäminen hakkuun yhteydessä kohteisiin.

Metsänkäsittely ja linnusto

Metsä on monien lajien pesimäalue ja elinympäristö, mistä johtuen metsänkäsittely vaikuttaa linnuston elinolosuhteisiin. Luonnonsuojelu-, metsästys- ja metsälaissa on otettu kantaa linnustoon ja linnuston elinolosuhteiden säilymiseen. Metsänhoitoon kohdentuvia rajoitteita muodostuu erityisesti rauhoitettujen lintujen pesimäalueille. Myös suojeltavaksi säädetyn uhanalaisen lintulajin kannalta tärkeän esiintymispaikan hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä. Puuhuolto.fi-sivustolle on koottu tietoa linnuston huomioivasta metsänkäsittelystä.

Uhanalaiset lajit ja metsän käsittely

Uhanalaiset lajit on huomioitava metsänkäsittelyä suunnitellessa ja metsätaloudellisia toimenpiteitä toteutettaessa. Uhanalaisten lajien osalta metsä- ja ympäristöalan yhteistyönä kehitetty toimintamalli jakaa monimuotoisuuden ylläpitämiseksi uhanalaiset lajit lakisääteisesti turvattaviin lajeihin ja vapaaehtoisesti turvattaviin lajeihin. Metsäkeskuksen sivuilla on kerrottu tarkemmin lajien suojelusta ja niiden huomioimisesta metsänkäsittelyssä.